לאורך השנים התרגלנו שהלוואה לוקחים בבנק. אולם, בשנים האחרונות נפתח שוק האשראי לתחרות גם מצד גופים חוץ בנקאיים. חלק מהם יעניקו לכם הלוואה יקרה בתנאים נחותים, אך חלק מהם יציעו לכם הלוואות בתנאים אטרקטיביים שכדאי לבדוק.
הגופים המוסדיים שמנהלים את החסכונות הפנסיוניים שלנו ואת קרן ההשתלמות, מציעים לציבור בשנים האחרונות הלוואות אטרקטיביות מאוד. מה צריך לדעת לפני שלוקחים?
כמה כסף אפשר לקבל?
אם יש לכם קרן השתלמות אתם יכולים לקחת הלוואה מהגוף שמנהל אותה. ההלוואה היא לא מתוך כספי הקרן שאתם חוסכים, אלא הלוואה מהגוף שמנהל. מדוע זה חשוב? כי הכסף שנחסך בקרן ההשתלמות ממשיך להיות מושקע בשוק ההון ולהשיא תשואה במלואו, במקביל להלוואה שאתם מקבלים מהגוף המנהל. עם זאת: הכסף שנחסך בקרן ההשתלמות משמש כערבון להחזרת ההלוואה, ולכן אם אתם רוצים לנייד את קרן ההשתלמות לגוף אחר או למשוך אותה, לא תוכלו לעשות זאת עד שלא תפרעו את ההלוואה במלואה.
כמה כסף אתם יכולים לקבל? אם קרן ההשתלמות לא נזילה, אתם יכולים לקבל עד 50% מהסכום שחסכתם. אם היא נזילה, תוכלו לקבל עד 80% מהסכום. הריביות הן ריביות אטרקטיביות מאוד, כיוון שלחברה המנהלת יש את הכסף שלכם כערבון. אולם, ניתן לקבל סוגים שונים של הלוואות שחלקן יהיו יותר יקרות, וחלקן זולות יותר. כך למשל: הלוואת בלון בה אין פירעון חודשי אלא כל הסכום מוחזר בבת אחת בסוף תקופת ההלוואה תהיה יקרה יותר מהלוואה עם החזר חודשי קבוע שמפחית הקרן לאורך הדרך – גם אם הריבית תהיה זהה בשתי ההלוואות.
שימו לב לאותיות הקטנות
כאמור, לקיחת הלוואה מהחברה המנהלת את קרן ההשתלמות מובילה לכך שלא ניתן לנייד את הקרן לגוף מנהל אחר בטרם נפרעה ההלוואה. לכן, לפני נטילתה כדאי לבחון האם אתם מרוצים מהגוף שמנהל את הקרן: האם דמי הניהול אטרקטיביים והתשואות ארוכות הטווח טובות. אם אינכם מרוצים, כדאי לבחון אפשרויות לניוד הקרן בטרם לקיחת ההלוואה.
בנוסף, כמו כל הלוואה, צריך לקרוא את האותיות הקטנות בהסכם ההלוואה טוב טוב: כך למשל, חלק מהגופים דורשים לשם מתן ההלוואה, להעביר את השקעת הכספים בקרן ההשתלמות למסלול מנייתי. במקרה כזה, עליכם לבדוק האם מתאים לכם ולצרכים שלכם לנהל את הקרן במסלול זה, והאם אין מדובר בסיכון גבוה מידי עבורכם.
הלוואות צריך גם להחזיר
לפני שלוקחים הלוואה, כל הלוואה, חשוב מאוד לדעת כיצד מחזירים אותה: האם אתם יכולים לעמוד בתשלומים השוטפים. כאשר מדובר על הלוואה מהחברה המנהלת את קרן ההשתלמות, התפתחה בשנים האחרונות פרקטיקה מעניינת של השקעה במינוף: לקחת הלוואה ולהשקיע אותה במכשיר אחר כמו קופת גמל להשקעה. כך, ההלוואה שלקחתם מייצרת תשואה ואם התשואה תהיה גבוהה יותר מהריבית – הרווחתם. נשמע נהדר? כל עוד התרחיש אופטימי וההשקעה שלכם מניבה תשואה גבוהה יותר, זה אכן נהדר.
במקרה של ירידות בשווקים, התשואה תהיה נמוכה – גם של כספי ההלוואה אותם השקעתם, וגם של כספי קרן ההשתלמות. במקרה כזה תצאו בהפסד. אם לא תתכננו נכון את צעדיכם, ולא יהיה לכם כסף לפרוע את תשלומי ההלוואה השוטפים, תפסידו גם חלק מכספי קרן ההשתלמות עצמה, שילכו לפירעון ההלוואה, ולא תוכלו להחזיר את ההפסד כאשר השווקים יעלו. לכן, תכנון של השקעה במינוף צריכה להיעשות בזהירות רבה.