הביטקוין, שהוא המטבע הקריפטוגרפי הראשון, “הומצא” בסוף 2008 והביא עמו את האפשרות לתשלום בין שני צדדים, במטבע שלא נשלט על ידי גורם שלישי.
למה הכוונה? במטבעות ה”רגילים” הבנק המרכזי בכל מדינה מווסת את כמות הכסף ועל ידי כך משפיע על ההיצע שלו ועל המחיר שלו. במטבעות קריפטוגרפיים (שנקראים כך על שם האופן בו הם מאובטחים ברשת), הכמות המוצעת מכל מטבע מוגבלת, והמטבע עצמו יושב על גבי רשת מבוזרת, רשת ה”בלוקצ’יין”, כך שאין גוף אחד ששולט בהיצע המטבע. השווי של המטבעות הקריפטוגרפיים נקבע במהלך המסחר בין המשתמשים בו.
היישום: השקעת הון
כמטבע לתשלום בבתי עסק – הביטקוין והמטבעות הקריפטוגרפיים האחרים לא כבשו את כל בתי העסק. אולם המטבעות הללו הפכו לכלי השקעה נוסף המגוון את תיק ההשקעות. ההתייחסות של הרגולטורים בעולם ובישראל אליהם נעשית בהתאם: הרווחים מהשקעה במטבעות אלו הינם רווחי הון, והם חייבים בדיווח ובתשלום מס רווחי הון, ממש כמו השקעות נדל”ן או השקעות בניירות ערך.
במקביל, הפסדים מהשקעה במטבעות אלו מעניקים מגני מס שונים ומאפשרים להתקזז מול רווחים מכל השקעת הון שהיא.
איך מתחילים?
מסחר בביטקוין, או בכל מטבע קריפטוגרפי אחר, נערך בזירות מסחר ייעודיות. ניתן לרכוש את המטבעות בתוך הזירה, או מאנשים פרטיים. המטבע נשמר בארנק ייעודי, שהוא בעצם תוכנה שמאבטחת את המטבע. ארנק שמחובר תמיד לרשת האינטרנט נקרא “ארנק חם”, ארנק שלא נמצא תמיד אונליין נקרא “ארנק קר”. לסוחרים מתקדמים יותר ישנן אפשרויות מסחר עמוקות ומקצועיות יותר ברשת מבוזרת שנקראת DEFI ומאפשרת גם מסחר ממונף, כניסה לחוזי המרת מטבעות ועוד.
6 טיפים חשובים למשקיעים
- הונאות: כמו כל תחום לוהט, גם הקריפטו שאב אליו משקיעים קטנים, משקיעים מתוחכמים ונוכלים. האנונימיות ברשת מאפשרת לנצל את הקריפטו לביצוע שלל עבירות: מהלבנות הון ועד עקיצות. למי שלא שוחה בעולם הקריפטו, מומלץ לבצע פעולות רק בזירות מפוקחות ומוכרות, וכך להישמר.
- עמלות: המסחר במטבעות קריפטוגרפיים כרוך בעמלות לא מבוטלות. פעולות רבות של קנייה ומכירה ישחקו את הרווח מהתיק. לכן, למדו טוב את התחום ובצעו את המסחר לאחר שגיבשתם אסטרטגיה שמתאימה לצרכים שלכם.
- מפתחות וסיסמא: המטבעות שנשמרים בארנקים מוגנים בסיסמא ארוכה ומורכבת שנקראת מפתח. ראשית, אם הארנק שבחרתם לא מעניק לכם את המפתחות, בחרו ארנק אחר – השליטה שלכם במפתח היא הבסיס לשליטה שלכם במטבע. שנית: אם תבחרו סיסמא קלה מדי, תהיו חשופים לגניבה. אם תשכחו את הסיסמא – תאבדו את המטבעות. לכן, תכננו את שמירת הסיסמא באופן שתוכלו בכל עת לשחזרה.
- הלבנת הון ובנקים: אם תרצו להמיר את הביטקוין שלכם חזרה לשקלים ולהפקיד אותם בבנק, תגלו שהבנקים חשדניים מאוד לגבי כסף שמקורו במסחר במטבעות קריפטוגרפיים ולא תמיד מאפשרים זאת מטעמי סיכון הלבנת הון. על מנת להתגבר על כך, חשוב לסחור בזירה מפוקחת, לשמור קבלות ותיעוד מהיכן הכסף, לשלם מס על הרווחים ולשמור אסמכתאות, ולהגיע לבנק עם המסמכים שמעידים על כך שמקור הכסף חוקי.
- בחירת המטבע ואופן ההשקעה: הביטקוין הוא המפורסם מבין המטבעות הקריפטוגרפיים, אך ישנם אלפי מטבעות בהם ניתן לסחור בנוסף. המפורסמים בהם, מלבד הביטקוין, הם האלטים והאית’ריום. לצידם יש מטבעות נוספים מפוקפקים יותר, שסופגים הפסדים גבוהים. לא כל מטבע קריפטוגרפי הוא הזדמנות השקעה – הכירו את המטבע, את התנהלות המסחר בו, את הביקושים, והעריכו על בסיס אלו האם הוא יהיה השקעה טובה או לא. אם נכנסתם לעולם הזה, חכו לפני שאתם מתחילים עם המסחר הממונף ואופציות מסחר מתקדמות ב-DEFI, זהו עולם מורכב עם סיכונים (וסיכויים) רבים וגבוהים.
- תמהיל תיק ההשקעות: למרות שהביטקוין לוהט בימים אלו, אסור לשכוח שמדובר בהשקעה תנודתית מאוד ומסוכנת. היא יכולה להיות תבלין נאה ורווחי לתיק ההשקעות הכולל שלכם, אבל כדאי לשלבה לצד השקעות הון אחרות, בפרופורציות ובתמהיל שמשקף את רמת הסיכון הגבוהה שלה.