יום ראשון, 19 מאי, 2024

השקעות אלטרנטיביות: מהלוואות עמיתים ועד נדל”ן במינסוטה

.
צילום: Shutterstock

עולם ההשקעות האלטרנטיביות עולה ופורח, ולצד תשואות נאות הוא טומן בחובו גם סיכונים רבים. איך אפשר לדעת שבחרתם בדיוק בהשקעה שמתאימה לצרכים שלכם?

הריבית האפסית שמלווה אותנו כבר עשור וחצי, וצפויה ללוות אותנו בשנים הקרובות, שולחת את המשקיעים לחיפוש האפיקים שיוכלו להניב להם את התשואה הגבוהה ביותר. חלק מהמשקיעים פונים לאפיקים בסיכון יותר גבוה בשוק ההון, וחלק להשקעות אלטרנטיביות.

השקעות אלטרנטיביות זהו שם כולל להשקעת כספים אלטרנטיבית לשוק ההון. כלומר – ההשקעה נעשית במכשירי השקעה שונים שאינם נסחרים בשוק ההון. תחת ההגדרה הזו נכנסות שלל השקעות שונות, ברמות סיכון ובאופי סיכון משתנה. החל מהשקעות נדל”ן בארץ ובחו”ל, דרך השקעות במטבעות קריפטו, בקרנות גידור וקרנות השקעה פרטיות, וכלה בהשקעות בפלטפורמת הלוואות חברתיות. מלבד השם, אין הרבה משותף להשקעות אלטרנטיביות, אך בכל זאת: הנה מספר כללי אצבע לבדיקת השקעות אלטרנטיביות.

1. להבין את מהות הסיכון

השקעות אלטרנטיביות מתאפיינות באופן כללי ברמת סיכון גבוהה יחסית, ובהתאם: התשואה שהן מציעות גבוהה. זוהי יכולה להיות תוספת מעולה לתיק השקעות מפוזר ומגוון: אבל מי שזהו כספו היחידי, צריך לשים לב האם זוהי ההשקעה הנכונה עבורו. אחד הדברים החשובים ביותר בבדיקה של השקעה אלטרנטיבית היא ההבנה העמוקה של הסיכון אותו אתם לוקחים. לעיתים – מה שנדמה כסיכון מסוג אחד, מתגלה בעצם כסיכון אחר לגמרי.

למשל, נניח שהשקעתם בפלטפורמת הלוואות חברתית. אלה כמה מהסיכונים האפשריים:

  • שהעסק שהלוויתם לו יקרוס.
  • שתיק הלוואות שאתם משקיעים בו יתגלה כבעייתי.
  • שמנגנון חיתום ההלוואות של הפלטפורמה יתגלה כלא מדויק ולכן תוחלת ההפסד גבוהה יותר.

דוגמה אחרת – השקעתם במיזם נדל”ן בארה”ב. הסיכונים במקרה זה יכולים להיות:

  • שלא יתקבלו אישורי בנייה.
  • שיתגלה שהמבנה שצרכים להרוס עבור המיזם מוגן.
  • שהבניין לא במקום אטרקטיבי ואין שוכרים מתאימים.

כל סיכון הוא שונה, וכל סיכון מתומחר אחרת. לכן, חשוב מאוד להבין את החשיפה האמיתית שלכם, ולבצע את ההשקעה על בסיס מידע מלא, ומתוך כוונה לקחת את הסיכון הספציפי שגלום בה.

2. שימו לב לנזילות

בניגוד לשוק ההון, בו מתקיים מסחר רציף ברוב המכשירים שמבטיח נזילות ויכולת לצאת מההשקעה ולהיפגש עם הכסף שלכם כמעט בכל זמן נתון, במכשירי השקעה אלטרנטיביים עניין הנזילות חמקמק יותר. ישנן השקעות שדורשות מינימום זמן, אחרות מגבילות את יכולת משיכת הכסף בתקופות משבר – על מנת שלא ימשכו כספים רק כתוצאה מבהלה, וישנן כאלו בהן נדרשים תנאים מסוימים על מנת שאתם תקבלו את הכסף חזרה.

על מגבלות נזילות יש כמובן פיצוי בתשואה, אבל שימו לב האם הוא מתאים לכם. אם אתם בונים על הכסף לשימוש בעוד שנתיים, שימו לב שלא נכנסתם להשקעה שנזילה רק עוד חמש שנים. אם אתם זקוקים למזומנים בעתות משבר, שימו לב שההשקעה לא מגבילה משיכה בתקופות כאלו.

3. המשווק וזהות אינטרסים

נקודה נוספת שצריך לשים אליה לב היא זהות האנשים שמציעים לכם את ההשקעות האלטרנטיביות. בעוד שעל יועצי השקעות בשוק ההון חלה רגולציה מחמירה ודרישה לעבודה בהתאם לתנאי רישיון מהרשות לניירות ערך, לא נדרש רישיון מהמדינה על מנת לשווק השקעות אלטרנטיביות, ועוסקים בכך שלל אנשים שמופיעים תחת השמות “מתכננים פיננסיים”, “מנהלי עושר”, “מנהלי צמיחה משפחתית”, ועוד.

חלק מהמשווקים הם אנשים רציניים מאוד, וחלקם לא. כאשר אתם בוחנים הצעת השקעה אלטרנטיבית, אחד הדברים שחשוב לבדוק הוא האם יש זהות אינטרסים בינכם לבין המציע או היזם. למשל: כאשר אתם משקיעים בפרויקט של יזם בפלורידה, האם מי שמשווק את הפרוייקט השקיע בו בעצמו? האם היזם שם כסף בפרויקט, או רק משקיעים חיצוניים? אם יש רווחים – מי מקבל אותם ראשון? ככל שיש זהות אינטרסים גבוהה יותר בניכם לבין משווקי ומובילי ההשקעה, כך יש פחות נורות אדומות לגביה.

כתבות נוספות:

רוצים לקבל למייל עדכונים בנושאי נדל”ן, כסף והשקעות?

הירשמו לניוזלטר שלנו –

דילוג לתוכן